Navigation

Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram.

Doktor Eva Wiberg-Itzel, överläkare på Södersjukhuset och docent på Karolinska Institutet, har tidigare fått kraftig kritik från både legitimerade vårdgivare och allmänhet för sina inlägg. På Instagram har hon hjälp av sin sidekick för att hantera Instagram-sidan, och jargongen och attityden är allt som oftast ganska mästrande och nedlåtande. Kommentarer raderas ofta och offerkoftan åker på när deras gemensamma trams bemöts med konkret och underbyggd fakta. Det är heller inte ovanligt att den generella retoriken är allt utom professionell, och lämnar en hel del att önska från någon som säger sig vilja ha vetenskapliga diskussioner.

I mitten av veckan publicerades alltså ett nytt blogginlägg och tillhörande inlägg på Instagram. Denna gång tas skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda.

Vad är BB Gårda?

BB Gårda är Sveriges första och hittills enda barnmorskeledda förlossningsenhet (MLBC – Midwifery Led Birth Center). Såhär skriver Barnmorsketeamet själva om BB Gårda på sin hemsida:

Barnmorsketeamets BB Gårda är en högfriskenhet, vilket innebär att du som är frisk, har en normal graviditet och förväntad normal födsel föder tryggt och säkert hos och med oss. Du ska också vara inskriven och följa basprogram på din vanliga MVC samt ha utfört rutinultraljud.

Hos oss föder du i en hemlik miljö med barnmorskor du känner. Vill du hellre föda hemma hos dig? Du som omföderska och boende max 60 minuter från BB Gårda kan du även välja hemfödsel.

Alla människor är unika och har olika förutsättningar, därför har vi alltid individuella samtal med er som önskar föda med oss. Detta är en viktig del av vår process så att vi barnmorskor kan få tillräcklig kunskap om er historia för att kunna rekommendera dessa alternativ som säkert för just dig.

Inlägg: Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Föregående bild
Nästa bild

Ovan skärmklipp kommer från Instagram av Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda.

I hennes blogg berättar hon om den tidigare ABC-enheten på Södersjukhuset och hur den 2004 gjordes om till ett in-hospital birthcenter – Söder BB. Hon 

När det kommer till BB Gårda lyder det absolut första stycket:

Här får kvinnan själv betala för sin förlossning. Jag trodde i min enfald att vi kämpat för att förlossningsvården i Sverige ska vara kostnadsfri och lika för alla, men icke.

Vidare anför hon också:

På BB Gårda säger man att ”vi ligger 7 minuter från östra sjukhuset”… Det är ju dock så att OM något händer, ska man ringa efter ambulans som ska komma, man ska lasta kvinnan i ambulansen och köra henne till sjukhuset. De skall transporteras till förlossningen och lastas av. Detta tar betydligt längre tid än de beskrivna 7 minuter. Jag lovar. Detta i en situation där minuter är dyrbara.

Slutligen:

Jag undrar om man verkligen tycker att detta är försvarbart? Dels med de höga kostnaderna dels med riskerna för mor och barn. Informerar man kvinnorna om den ökad risken? Tycker vi att detta är en bra utveckling som man sa vid invigningen av BB Gårda?

Min replik

Om vi börjar med Instagram-inlägget. ”Är det verkligen bra för kvinnokampen … när en privat klinik startar där en förlossning kan kosta så mycket som 100 000 kr?”

Om jag får lov att dela upp det i två:

  1. Är det bra att en klinik startar där en förlossning kan kosta så mycket som 100 000 kr?
  2. Är det bra för kvinnokampen?

Svaret på nummer ett är ett klockrent nej från min sida! Nej, det är faktiskt skitdåligt att det behöver öppna privata kliniker som lyssnar på gravida och födande kvinnor och åtminstone försöker erbjuda det som önskas! Anledningen till det, Dr. Wiberg-Itzel, är antagligen att du – och dina kollegor – inte riktigt skött era jobb.

Hade du och de dina fortsatt ABC-andan, eller Söder BB för den delen, hade möjligen förlossningsvården utvecklas till något det inte är idag.

Svaret på nummer två är ett lika klockrent ja! Hur är detta ens en fråga?!

När det så kommer till frågan om att förlossningsvården i Sverige ska vara kostnadsfri och lika för alla: här håller jag med dig – förlossningsvården ska vara kostnadsfri och lika för alla! Men hur ser det ut i realiteten?

En ganska aktuell fråga är möjligheten till hemförlossning: Västra götalandsregionen stoppar läkemedel vid hemförlossningar (länk till Göteborgs-Posten). Samtidigt i Region Stockholm är Min Barnmorska ett vårdval och Karolinska Universitetssjukhuset har tecknat ett avtal med Region Stockholm och erbjuder därmed hemförlossning.

Det är absolut jämlikt! NOT!

När det kommer till BB Gårdas lokalitet – sju minuter från Östra Sjukhuset. Ska vi ställa det i förhållande till den gatekeeping som finns på Södersjukhuset idag? Där födande får höra att det räcker att ta två Alvedon och vänta, för första gången tar det alltid tid.

Kanske måste man själv ringa runt och se på vilken klinik man möjligen får plats? 

Jag har hört om partners som veckor innan den planerade födseln suttit och planerat rutter. Hemifrån till sjukhus A, från A till B, B och hem … 

Då låter det bra mycket bättre, i alla fall i mina outbildade öron, att vara garanterad en plats med tillgång till utbildad personal med mångårig erfarenhet som kan bistå en i väntan på ambulans.

För jag tror nämligen att det är här, när Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda, skriver att alla kvinnor inte är välkomna.

Jag känner inte Johanna Sedeborn (verksamhetschef BB Gårda, och tillika barnmorska) lika väl som jag kanske skulle vilja, men jag vill ändå säga att jag känner henne tillräckligt väl för att veta att alla kvinnor är välkomna! Däremot är det etiskt fel att ta emot en patient där risken för komplikation är förhöjd. 

På samma sätt har sjukhus specialistmödravård (SMVC) eller neonatal intensivvård (Neo-IVA) – där man kan ge den specialistvård som behövs eller förväntas behövas och den ordinarie vårdavdelningen inte räcker till. Hur skulle det resonemanget vara felaktigt eller exkluderande? I motsats till Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda tycker jag det ger heder till verksamheten som faktiskt gjort en riskbedömning och sagt att det är säkrare för den födande och barnet att vara på ett sjukhus.

Statistik
Föregående bild
Nästa bild

Graferna 82, 84, 87, 88 och 90 kommer från Graviditetsregistrets årsrapport för 2022.

Precis som i fallet med hemförlossningar känns inte denna vård heller särskilt lik för alla. Utkomst och utfall av en förlossning är alltså helt beroende på var i landet man bor.

I sitt inlägg hänvisar Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda till statistik anno 2003-2004 samt 2015. Den enda statistik som har källhänvisning är 2003-2004: Gottvall K, Grunewald C, Waldenstrom U (2004). ”Safety of birth centre care: perinatal mortality over a 10-year period.” BJOG 111(1): 71–8).

Personligen ställer jag mig frågande till varför man kommer med 10-20 år gammal statistik för att underbygga sin poäng, när man torde vara fullt medveten om att avancemang och förbättringar görs årligen? 

För mig, som utbildar i HLR, skulle det innebära att jag exempelvis säger att ungefär 2 461 personer får hjärtstopp utanför sjukhus. 2022 var denna siffra 5 889 – nästan 2,5 gånger högre än 20 år innan. 

Rapporterade hjärtstopp utanför sjukhus 1990-2022.
Rapporterade hjärtstopp utanför sjukhus 1990-2022.

Datan kommer från Svenska hjärt-lungräddningsregistrets årsrapport för 2022, publicerad 2023.

Hur tillförlitlig är din statistik för dagens förutsättningar, Dr. Wiberg-Itzel?

Statistik från BB Gårda

Jag har fått möjlighet att ta del av statistik från BB Gårda avseende 2023:

  • 39 barn föddes.
  • 8 kvinnor var förstföderskor och 31 var omföderskor.
  • Graviditeterna var mellan vecka 36 och 42 vid förlossningen, majoritet 40-41.
  • 11 kvinnor fick ingen bristning.
    • 20 kvinnor fick bristning grad 1.
    • 8 kvinnor fick brisning grad 2.
    • Ingen bristning grad 3-4!
  • Inget klipp i mellangården (perineotomi alt. episiotomi)
  • 32 kvinnor födde barn i vatten
  • 4 kvinnor överfördes till högre vårdnivå:
    • 1 pga långdraget förlopp.
    • 2 pga långdragen moderkaksfödsel.
    • 1 pga barn med låg födelsevikt.
  • 2 av förlossningarna var oplanerade sätesfödslar.

Sammanfattning

I sitt blogginlägg skriver Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda på ett mästrande och nedlåtande sätt. Hon har misslyckats med att ta hänsyn till aktuell forskning och använder sig av en anekdotisk bevisföring för att stödja sin poäng.

För någon vars patos är att till 100% basera svar på forskning skulle jag säga att hon misslyckas rätt rejält i sin strävan! 

I Birth Rights Swedens rapport Mörkertalet kan man hitta inte mindre än 34 vittnesmål från enbart Södersjukhuset, vilket utgör 8,5% av rapporten. Sett till att Sverige har 42 förlossningskliniker vill jag då påstå att Södersjukhuset är överrepresenterat i denna rapport. Vittnesmålen handlar om nonchalans, avvisning, oförmåga att inhämta samtycke, bristande delaktighet, bristande bedövning, bristande information, nedsättande behandling och tyvärr mer. 

En vild killgissning är att kvinnor som behövt genomgå detta under en förlossning nog gärna går till BB Gårda. 

Jag har sagt det förut, men då på Instagram: Dr. Wiberg-Itzel behöver nog dra huvudet ur sin rosaskimrande bubbla där allt verkar centrera runt henne. Ska vi vara vetenskapliga kan vi inte stå kvar i forskning som är daterad från 1990- eller 2000-talet när förändringar och förbättringar kommer årligen

Kan jag underbygga mina åsikter med bättre underlag än en läkare med 40-årig erfarenhet, ja då hade jag skämts om jag varit denna läkare!

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela vid
guest
0 Kommentarer
Äldsta
Senaste Mest omröstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer

Relaterade inlägg

Hosta vid bröstsmärta
Första Hjälpen & HLR
Hosta vid bröstsmärta

Det förekommer både kedjebrev och delningar i sociala medier om en typ av självhjälp och att man ska hosta vid bröstsmärta (= vid misstänkt hjärtinfarkt).

Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda
BB & Förlossning
Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda

Det är tragikomiskt att se Göteborgs-Postens slogan ”riktig journalistik gör skillnad” i webbläsarens flik när man går in på deras sida och se artikelserien Naturlig födsel

Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda
BB & Förlossning
Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram. Doktor Eva Wiberg-Itzel,

0
Lämna gärna en kommentarx
()
x
Chrille Hedberg logotyp
Chrille Hedberg

Använd gärna detta formulär för att komma i kontakt med mig.

Hej! Vad kul att du är här!

Hemsidan har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning! Allt gammalt innehåll sopades och den nya byggdes upp på nytt. Vissa länkar kan därför vara lite knas att funkera, och vissa bloggkategorier saknar innehåll.

Hoppas ändå att du trivs här! Tjoa gärna till om det är något!

Som många andra webbplatser kör jag cookies på denna. Du kan också, frivilligt, välja att använda ett konto från sociala medier för att logga in och kommentera. Du kan när som helst återkalla detta och/eller radera din profil.