Navigation

Prisskillnad på knark och mjölk

Flaggar redan här för en triggervarning: Jag använder order ”knark” för ett läkemedel – som är narkotikaklassat, beroendeframkallande, vanebildande – och vanligt förekommande bland narkotikamissbrukare. Jag anser inte att ett läkemedel är ett ”knark” enbart för att det är narkotikaklassat. Min anledning att använda termen ”knark” är för att det är mitt sätt att hantera min egen problematik (typ, med en gnutta galghumor).

Jag har haft sömnproblem i … 15+ år. Efter att min sjukdom blommade upp, och jag började behandlas med kortison, har mina sömnproblem blivit värre. Just idag så sitter jag och skissar på en långtidsplan för min behandling (ja, den borde göras i samråd med min läkare – men när han inte återkopplar så kan jag inte bara vänta på att trillla av pinn’), vilket då också inkluderar sömnen.

Av någon anledning (redan hunnit glömma vilken) besöker jag mitt apoteks hemsida och söker efter Stilnoct. Stilnoct är ett sömnmedel med Zopiklon som aktiv substans, och är narkotikaklassat. Får du recept på T. Stilnoct 10 mg, blisterförpackning om 7 tabletter så kostar denna dig 61,31 kr utan förmån. Får du istället dubbla mängden förskriven betalar du istället 68,45 kr utan förmån. Runda slängar 7 kronor högre pris. För dubbla mängden. Om du hellre ser det procentuellt innebär det 10% mer pengar för 100% mer produkt (knark).

Prisskillnad på knark och mjölk

Knallar in på Icas hemsida och kollar priset på mjölk. 1 liter kostar 14,50 kr. 1,5 liter kostar 20,50 kr. Lite snabb huvudräkning sådär… Hälften av 14,50 är 7,25, så lägger man till 14,50 på det så landar vi på nästan 22 kr. Rabatten ner till 20,50 kr motsvarar 5,75%.

Sedan har vi ju alltid Melatonin. Melatonin är ett hormon som kroppen producerar, främst nattetid. Under väldigt lång tid har man förknippat melatonin med sömn/vakenhet. Som så mycket annat som finns i pillerform återfinner vi även Melatonin. Det är alltså ett piller-sätt att trimma sömnen – och är inte narkotikaklassat.

Melatonin sömnmedel

För den observante apotekssurfaren är mina Photoshop skillz helt fantastiska (jag har photoshoppat bort logotyper)!

Min första reaktion när jag ser detta är den markanta prisskillnaden, även för det lägsta priset: 182 kr. Men, då ska vi tänka att detta är 30 pack! Vi gör återigen lite snabb matte:

182/30 = 6,0666 kr
270/50 = 5,4 kr
487/100 = 4,87 kr

Där har vi pris per tablett. Om vi jämför skillnaden i förpackningsstorlek då?

Från 30 till 50 styck har vi en procentuell förändring på 32,59% (för 1,67 gånger mer produkt). Från 50 till 100 styck motsvarar det 44,55% (för 2 gånger mer produkt). Från 30 till 100 innebär det 62,63% (för 3,33 gånger mer produkt).

Asbra med siffror. Vi ställer upp det i en tabell så är det lättare att se:

Knark-tabellen:

Tabell jämförelse knark, mjölk, hormon

(1) = Priset är räknat på 13,67 kr/liter, som anges som literpris vid 1,5 liter.
(2) = Priset är räknat på förpackning om 50 styck, vilket motsvarar 1,67 gånger ursprungsmängden – inte dubblering.

Okej? Vad är kickern här då? Melatonin kan inte köpas på förmån. Inte heller mjölk (eller, ja … beställ en tankbil och se vad literpriset blir?). KNARK kan däremot köpas på förmån! Sist jag hämtade ut sömnmedel, som förvisso då var Imovane (samma verksamma substans), så kostade 30 styck ungefär 16 kronor. Det ger ett styckepris på 1,875 kronor!

Melatonin är inte förmånsbaserat

Hur. Hänger. Detta. Ihop?

Missförstå mig rätt nu; jag är sjukt tacksam över de förmåner vi har i Sverige, men ibland förstår jag inte riktigt prioriteringarna?

Vi hittar ett sätt att ta kroppens hormon som gör oss trötta, klämma in i ett piller som inte gör oss beroende eller vana vid att ta det.
Vi hittar också ett sätt för att dia en kossa, så vi kan fortsätta få i oss kalcium och annat nyttigt, och som heller inte är särskilt farligt i normala mängder.
Vi hittar ytterligare ett sätt att få hjälp att sova – som är starkt vanebildande och beroendeframkallande. DETTA är vad vi väljer att subventionera och sälja till lägre pris?!

Att jag väljer Imovane/Zopiklon/Stilnoct som exempel ovan är just för att det är ett narkotikaklassat preparat, välkänt för att vara beroendeframkallande och vanebildande. Men det finns ju mängder av olika mediciner och preparat som människor är i dagligt behov av! Diabetiker, astmatiker, personer med parkinsons, cancer … Det är väl dessa personer som borde få särskilt stöd? Och läkemedel som inte är beroendeframkallande eller vanebildande?

Kan någon vänlig själ berätta för mig hur man har tänkt här?

5 1 röst
Article Rating
Prenumerera
Meddela vid
guest
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer

Relaterade inlägg

Hosta vid bröstsmärta
Första Hjälpen & HLR
Hosta vid bröstsmärta

Det förekommer både kedjebrev och delningar i sociala medier om en typ av självhjälp och att man ska hosta vid bröstsmärta (= vid misstänkt hjärtinfarkt).

Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda
BB & Förlossning
Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda

Det är tragikomiskt att se Göteborgs-Postens slogan ”riktig journalistik gör skillnad” i webbläsarens flik när man går in på deras sida och se artikelserien Naturlig födsel

Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda
BB & Förlossning
Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram. Doktor Eva Wiberg-Itzel,

0
Lämna gärna en kommentarx
()
x
Chrille Hedberg logotyp
Chrille Hedberg

Använd gärna detta formulär för att komma i kontakt med mig.

Hej! Vad kul att du är här!

Hemsidan har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning! Allt gammalt innehåll sopades och den nya byggdes upp på nytt. Vissa länkar kan därför vara lite knas att funkera, och vissa bloggkategorier saknar innehåll.

Hoppas ändå att du trivs här! Tjoa gärna till om det är något!

Som många andra webbplatser kör jag cookies på denna. Du kan också, frivilligt, välja att använda ett konto från sociala medier för att logga in och kommentera. Du kan när som helst återkalla detta och/eller radera din profil.