Byta eller skaffa nytt webbhotell 2021
[Edit 2023-11-11] Denna artikel har tyvärr möblerats ett par gånger sedan den skrevs. I någon flytt föll samtliga tabeller bort! 🙁 Efter snart tre år är det dock dags för en ny artikel – håll ögonen öppna!
Är det dags för nytt webbhotell 2021 och du söker ett svenskt webbhotell eller bästa webbhotellet? Anledningarna till att man vill byta webbhotell kan vara många, men min erfarenhet är att det oftast handlar om att ens nuvarande tjänst inte fungerar tillräckligt bra (långsam och har seg support) eller att man vill utöka med något som kräver lite kraftigare servrar. Såväl i den svenska Facebook-gruppen WordPress Sverige som de internationella WordPress For Beginners och WordPress. ställs OFTA frågan vilket webbhotell som är det bästa webbhotellet. Att ställa den frågan på det sättet gör att det är omöjligt att svara på den, främst av två anledningar:
- Den är subjektiv då det som är ”bäst” för mig kanske inte är ”bäst” för dig.
- Den innehåller ingen som helst information om ditt behov eller dina planer för webbhotellet.
Jag vill rikta ett särskilt tack till Fredrik Westerlund som hösten 2019 började bygga på en lista över dessa webbhotell och har samlat på sig data som jag inte kunnat lägga vantarna på! I botten på denna artikel kommer jag lägga in lite personliga(re) reflektioner av de olika webbhotellen, men nu drar vi lös det du faktiskt är här för!
Grundförutsättningar
Jag har bara tittat på det billigaste utförandet hos respektive webbhotell. Alla priser nedan anges exklusive moms och priserna är per 2020-07-01. På grund av corona-situationen är det just nu många som har specialerbjudanden. Priset som anges är erbjudande, om webbhotellet erbjuder det. Det är naturligtvis upp till dig, kära läsare, att kontrollera prislappen om du önskar beställa. På många ställen har jag angivit ett frågetecken på fråga om panel. Antingen är det inte känt eller så har de en egen lösning.
Svenska webbhotell
BeeByte | Egensajt | FS Data | Inleed | Loopia | Miss Hosting | Oderland
BeeByte
BeeByte är ett av de svenska webbhotell som återkommande nämns i Facebook-gruppen WordPress Sverige. Kunder ger väldigt gott omdöme! Rent tekniskt så får man mycket hårdvara för pengarna. Dessutom finns support att tillgå på vardagar mellan 8-17.
EgenSajt
Vid första anblicken kan man tycka att 18 kr i månaden inte är någonting! Så ser man de tekniska specifikationerna och känner lustigt nog samma sak igen. Men, Egensajt spelar efter konceptet ”betala för det du använder”. Jag har själv varit kund hos Egensajt, dock för domänhantering – inte webbhotell. Supporten är bra att ha att göra med, det går ofta hyfsat snabbt att få hjälp. Har SiteBuilder för den som inte vill köra WordPress.
FS Data
Ägs av Miss Hosting. Läser man på de respektive webbhotellens sidor så är det mer eller mindre samma sak de erbjuder, fast i olika kostymer. Kommer skriva utförligare om Miss Hosting nedan.
Inleed
Premium av budget, om man får säga så? Ett bra webbhotell som erbjuder mycket för ganska låg prislapp. Kan inte hantera domäner. Tycker personligen att Direct Admin är lite bökig att jobba i, men det beror sannolikt på att jag är rätt så inarbetad i cPanel. Support via telefon, chatt eller e-post.
Loopia
Är nog ett av de vanligaste webbhotellen bland småföretagare, har jag en känsla av. Du får gott om utrymme redan vid deras minsta paket och har du inga större krav kommer du klara dig okej här. Har One Click-installation för ett antal applikationer. SiteBuilder finns också för den som inte vill köra WordPress.
Miss Hosting
Med sina 9 kr/månad så ger de bort webbhotell – första året. Därefter kostar det 49 kr/månad. Deras minsta paket innehåller inte mindre än 100 Gb utrymme. Du har inga problem att göra en U-sväng med en buss om du så vill! De kör cPanel som är lätt att hitta runt i och möjligheter att styra väldigt, väldigt mycket själv. Såväl SiteBuilder som One click-installer finns tillgängliga.
Oderland
Oderland är det andra av två som, tillsammans med BeeByte, rekommenderas mest i Facebook-gruppen WordPress Sverige. Till skillnad från alla andra kör Oderland LiteSpeed-server istället för Apache. Deras support är helt suverän! Dessutom brukar man kunna se några av de ledande figurerna från företaget i just WordPress Sverige, där de kommer med sina tips och råd. cPanel, One Click-installer och SiteBuilder finns tillgängliga.
Utländska webbhotell
one.com | Siteground | Templ.io | WP Engine
one.com
one.com är också ett webbhotell som nämns ofta i Facebook-gruppen WordPress Sverige. Webbhotellet verkar vara en språngbräda för de som vill komma ut på nätet och testa sina digitala vingar. Erbjuder gott om utrymme vid minsta paketet. En sak som jag personligen älskar är det faktum att man inte bara erbjuder SSL gratis – det är föraktiverat på ALLA konton från start. En av de större nackdelarna är att även de enklare funktionerna är premiumtillägg som kostar pengar.
Siteground
Är faktiskt det webbhotell som rekommenderas av WordPress.org. Kör cPanel, har One Click-installer, SiteBuilder och även sin egen optimizer som kan aktiveras för WordPress-webbplatser. Första året är rabatterat och relativt billigt med €5,99 per månad. cPanel, One Click-installer, SiteBuilder och massor av andra godsaker finns tillgängliga.
Templ.io
Är ett förhållandevis nytt webbhotell. I alla fall om man jämför med många av de svenska eller med one.com. Bygger på Google Cloud Platform. Har inte fått möjlighet att testa dem själv, men ser verkligen fram emot att få göra det! De som lämnat omdömen om Templ.io har varit positiva i sina ord. Uppdatering 2020-07-14: Pratat med Oskar Andersson på Templ.io som berättar att de faktiskt är ett svenskt webbhotell som riktar sig mot den internationella marknaden.
WP Engine
Teckna webbhotell och få ett tema på köpet. Det låter lustigt, men så är det faktiskt! Företaget bakom WP Engine är också de som är bakom StudioPress. Jag tror inte ett webbhotell kan bli mer WordPress än såhär – inte ens det som rekommenderas av WordPress.org.
Egna reflektioner
På samma sätt som Oderland och BeeByte ofta omnämns i Facebook-gruppen WordPress Sverige som de bästa webbhotellen finns det också ett webbhotell i synnerhet som nämns ofta och sticker ut lite extra – fast åt andra hållet: one.com. Man är otroligt duktiga på marknadsföring och att intressera kunder som kanske inte är så tekniskt kunniga. Och, lätt är det! Lätt att bli kund, lätt att klicka runt – men försöker du byta webbhotell bör du ha en whiskey och Sobril till hands, för det är inte smidigt för fem öre! Du bör heller inte överväga att göra något särskilt avancerat eller belastande från servern, då kommer sirapen att rinna långsammare. Av alla webbhotell jag haft anledning att komma i kontakt med är one.com utan tvekan det webbhotell som gett mig mest huvudvärk och mest grund till grova svordomar! På andra plats, med väldigt snar marginal, ligger Miss Hosting. Insmickrande säljare, som är din nya bästa vän bara för att du lyfter telefonluren, lovar smidighet och grymma funktioner. Jag råkar veta att Miss Hosting råkat radera ett kundkonto av misstag. Kontot innehöll 6 Gb data av de 100 som det lilla paketet erbjuder. Den indiskt belägna tekniska supporten fick närmast hotas av kunden för att återställa säkerhetskopia då deras inledande svar var att ”det var mycket data och besvärligt att hantera”. Hur skulle de se ut om kunden använt 5-6 gånger så mycket? Av alla webbhotell vill jag å det bestämdaste avråda från one.com och Miss Group (Miss Hosting, FS Data och Ballou). För din egen skull är det värt några tior extra för att slippa de problemen!
Recension av PC för Alla
I våras satte jag, tillsammans med ungefär halva Sveriges WordPress-kunniga, kaffet i halsen i en skrattattack. Anledningen var att tidningen PC för Alla den 28 april 2020 publicerade en artikel med titeln Test: Bästa webbhotell 2020. I denna artikel har man testat sju stycken svenska webbhotell. Sex av dessa sju nämner jag i denna artikel. Tre av de sju i PC för Allas artikel ligger också under samma ägarskap (Miss Group). Oderland, som enligt mig är Webbhotellet med stort W och som gladeligen rekommenderas av alla oss som jobbar med WordPress på daglig basis, kom i botten på listan med 3/5 i omdöme. I toppen som bästa webbhotell ligger Miss Hosting med 5/5 medan både Ballou och FS Data fick 4/5. Jag har hjälp kunder byta webbhotell från one.com, Miss Hosting och Siteground till just Oderland – och är själv kund hos Oderland. I fallen med one.com och Miss Hosting har jag ungefär halverat laddningstiden bara för att hemsidan ligger på ett nytt webbhotell. Billigt är billigt av en anledning…
Flytta WordPress
Har du tankar på att byta webbhotell eller kanske gå över till en egen server (VPS), behöver ett bollplank eller hjälp att flytta din installation kan jag absolut hjälpa dig med detta!