Navigation

Bygga egen hemsida? Installera WordPress!

Guide 2022

Är du på gång att bygga egen hemsida? Det kanske är första gången som du ger dig på att skapa egen hemsida. Att skapa en hemsida är faktiskt inte så hiskeligt svårt. Rent praktiskt är en del saker att komma ihåg och tänka på, men inget övermäktigt.

I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om Victor Duse och DiviMundo.com. Victor har skapat en supergrym instruktionsvideo, men jag tänkte göra en guide i stillbildsformat.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor

Nä, inte farligt. Du kan hitta webbhotell för ganska billiga pengar, WordPress i sig är gratis och en domän kostar cirka 150 kr per år.

Du bör vara förberedd på att alla kostnader kommer på en gång. Webbhotell betalas ofta i förskott för det kommande året, eventuell uppläggningsavgift samt domänkostnad. 

Lågbudget:
Första året – 350 kr.
Därefter – ca 1 000 kr.

Högkvalitet:
Ca 2 950 kr per år.

Det här är lite en ”hur djup är en grop”-fråga. Dels beror det på din hemsida; hur stor den ska vara, vilket material du har, färdiga texter, etc. Det beror också till stor del på dina förkunskaper.

Du gör nog inte fel om du uppskattar en helgs arbete.

Nej! Det finns sidbyggare och teman till WordPress som gör att du bygger upp utseende på skärmen. Kan du använda Microsoft Word så kan du använda WordPress.

Inte särskilt – inte egentligen. Det beror helt på vad du vill ska finnas på din hemsida och vilken datorkunskap du besitter.

Webbhotell och domän

För denna guides skull väljer jag att registrera ett helt nytt konto och skaffa en helt ny domän. Webbhotellet jag använder mig av är normalt sett ett av de sista jag rekommenderar, men för denna guides skull får det duga och sammanlagt kostar webbhotell och domän en hundralapp första året. 

Det är inte alls ovanligt att vissa webbhotell har denna typ av ”erbjudanden” där det första året kostar 9 kr eller 19 kr per månad, därefter kan det kosta 59 kr, 89 kr eller även 119 kr. 

I mitt fall ser det nu ut såhär för första året: 9×12 = 108 kr (exkl. moms, 135 kr inkl. moms).

Därefter är det: 59×12 = 708 kr (exkl. moms, 885 kr inkl. moms).

Denna ökning innebär 650%.

Här väljer jag Beställ Webbhotell.

Webbhotell Basic läggs då i min kundvagn och jag kan välja att koppla ihop det med en befintlig domän som jag redan äger eller att registrera en ny domän.

Jag söker efter det perfekta domännamnet…

Det hade varit riktigt coolt om jag kunde registrera inter.tech, men den var tyvärr upptagen. Intertech är företaget jag drev när jag skrev denna guide. 🙂

Eftersom jag är lite snål så väljer jag att använda en .nu-domän då de just nu kostar gratis.

Det finns lite olika TLD:er (TLD = Top Level Domain, d.v.s. .se.com.nu …), och vissa av dem är lite roliga.

Min personliga åsikt är att du ska välja en TLD som stärker ditt varumärke. Hur kul det än hade varit med intertech.website så hade nog många tyckt att det inte var seriöst. 

Jag upplever det som att vi i Sverige betraktar .se som praxis. .com fungerar också som alternativ. Allt annat är oseriöst eller kan vara spam.

När du ser detta meddelande på skärmen är beställningen slutförd. Du bör också ha fått ett helt knippe e-post I mitt fall har jag fått inte mindre än sju mail med allt från ”Välkommen som kund” till bekräftelser på beställning, betalning och domän.

Du bör kolla igenom dessa mail då något av dem innehåller inloggningsuppgifter till webbhotellets kontrollpanel.

Förberedelser
Innehåll i cPanel

Detta är inloggningen till webbhotellets kontrollpanel – cPanel.

Inte alla webbhotell använder sig av cPanel, men jag brukar försöka se till att välja webbhotell som gör det. cPanel är väldigt lätt att jobba i, lätt att hitta i och man kan göra rätt avancerade inställningar om man vill.

cPanel
Klicka på bilden för en större version.

Att gå igenom cPanel i sig är en guide av större modell. Det vi kommer fokusera främst på är de fyra rödmarkerade områdena:

E-mail, files, databases och domains.

SSL certifikat

Ett SSL-certifikat innebär att besökarnas webbläsare kommunicerar säkrare med din webbplats. Adressen blir https:// istället för http://, och man får ett litet hänglås bredvid adressen i webbläsaren.

De flesta webbhotellen erbjuder gratis SSL, även om man inte alltid pratar så högt om det. 

Lets Encrypt är ett självsignerat certifikat och duger alldeles utmärkt.

Leta reda på Lets Encrypt SSL under fliken Security i cPanel:

När du klickar dig in på Lets Encrypt kommer du till en sida där du kan se vilka certifkat du har och vilka domäner du kan utfärda certifikat till:

Den övre av de två raderna visar de certifikat som redan finns. I den undre finns domäner som du kan utfärda certifikat till.

Du utfärdar ett nytt certifikat genom att klicka på den blå knappen ” + Issue” som är till höger om domänen.

Här kan du välja vilka underdomäner du vill utfärda certifikat till. Jag väljer underdomänerna mail och www, sedan klickar jag på ”Issue”.

Om allt fungerar som det ska möts du av denna blå rad som säger att ett nytt certifikat nu har installerats på domänen och Apache (webbservern) startas om.

E-postadresser

Innan vi installerar WordPress bör vi skapa en e-postadress. Det går naturligtvis att ändra i efterhand också, men gör vi det nu är det klart direkt från början.

Klickar du på ”Email Accounts” i cPanel kommer du till denna sida. Det finns en e-postadress redan avsedd för systemet (adressen är maskerad).

Klicka på den blå knappen ” + Create” för att skapa en ny e-postadress.

Jag väljer en e-postadress (det som kommer före @-tecknet). I det här fallet väljer jag info, men det skulle lika gärna kunna vara chrille.hedberg.

Tänk på att du inte kan använda ÅÄÖ eller specialtecken. Håll dig till a-z, 0-9,  eller _ .

Klicka sedan på ”Create” för att skapa kontot.

Går du tillbaka till Email Accounts i cPanel kan du nu se ditt nya e-postkonto. Du kan se eventuella begränsningar och hur mycket utrymme som adressen använder. Klickar du på ”Check Email” öppnas webbmail där du kan läsa e-post i webbläsaren, via ”Manage” kan du göra ändringar på kontot, t.ex. byta lösenord och under ”Connect Devices” får du all information du behöver för att kunna lägga till e-post i din telefon eller på din dator.

Skapa databas och användare

I WordPress lagras bara mediafiler som filer. All text på dina sidor, alla blogginlägg, eventuella produkter samt alla dina inställningar i WordPress lagras i en databas. Därför måste vi skapa en sådan, och en användare till databasen.

Börja med att klicka på Database Wizard i cPanel. Första frågan du får är vad du vill att din databas ska heta. Min får fantasifullt nog heta Intertech. Klicka på ”Next Step”.

Vi behöver också en användare som får ansluta till databasen. Jag ger den samma namn – intertech. Jag klickar på ”Password Generator” för att generera ett lösenord. 

Använder du en lösenordsgenerator kommer du få något som ser ut som SHN$tZUh#6!N3fu+

Den varvar mellan versaler och gemener, siffror och symboler. 

Se till att kopiera lösenordet och spara det i t.ex. Anteckningar på din dator.

Slutligen behöver vi ge användaren rättigheter. Klicka högst upp på ”All privileges” för att markera allt, därefter ”Make Changes”.

Nu har du utfärdat ett SSL-certifikat, du har skapat en e-postadress och en databas med tillhörande användare. Nu kan vi börja med WordPress!

Bygga egen hemsida i WordPress

Jag har tidigare skrivit om skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org. När jag skriver ”WordPress” så menar jag .org. 

Det finns två sätt att installera WordPress på.

Installera WordPress via webbhotellet

De flesta webbhotell erbjuder idag en så kallad one-click installation av WordPress.

I cPanel finns något som heter Softaculous, där du kan installera en mängd olika saker – bland annat WordPress. Detta ser lite olika ut beroende på vilket webbhotell du har.

Jag klickar på logotypen för att välja att installera WordPress – och kommer då till en sida där jag kan läsa mer om just den applikation jag valt att installera.

För att installera WordPress klickar man på den blå knappen uppe i det vänstra hörnet. Du kommer då till en sida där du kan göra ett knippe inställningar.

Softaculous WordPress installation
Klicka på bilden för större format.

Du kan installera WordPress med en snabbinstallation, genom att klicka på den blå knappen uppe till höger, ”Quick install”. Jag rekommenderar dock att du tar 15 sekunder och går igenom inställningarna.

  1. Se till att ”https://” eller ”https://www.” är valt. Det innebär att WordPress installeras med den säkra adressen, som vi skapade SSL-certifikat för.

    Beroende på om du vill ha www med i din adress eller inte kan du också välja det här. Jag väljer att köra non-www, och väljer ”https://”.

  2. I det här fallet har vi bara en domän, så det är lätt val.
  3. Vill jag installera WordPress i en katalog? Adressen blir då https://intertech.nu/katalog
    Det vill jag ju inte, så jag lämnar tomt.
  4. Version 5.9 är den senaste versionen av WordPress. Det vill vi ha.
  5. Ge webbplatsen ett namn. Detta kommer synas i fliken på webbläsaren. Jag väljer Demo-webbplats för Intertech.
  6. En kort beskrivning för webbplatsen. ”IT för småföretagare” skriver jag in.
  7. Webbplatsen behöver en administratör. Jag anger ett användarnamn och ett lösenord.

    Använd aldrig, aldrig, ALDRIG användarnamn som t.ex. admin, administrator, root, webmaster … 

  8. Administratörens e-post är också den e-postadress som kommer användas när WordPress skickar ut mail. Jag skriver in e-postadressen som skapades tidigare.
  9. Välj vilket språk webbplatsen skall vara på.
  10. Det finns möjlighet att förinstallera några tillägg – jag väljer inget där.
  11. Fäll ut ”Advanced Options”.
  12. Välj databasens namn. Här måste du ange namnet på en databas som inte finns. Scriptet som installerar skapar också en ny databas.
  13. Du bör ange ett tabell prefix. WordPress databas innehåller ett antal tabeller. Varje tabell har ett eget namn. Genom att ange ett tabellprefix kan du ha flera WordPress-installationer i samma databas.

    Jag anger pref_ som tabellprefix.

  14. Klicka på ”Install”. 

Nu kommer en förloppsindikator visas, och det går ganska snabbt att installera. Därefter får du en länk till sidan för administration i WordPress ( /wp-admin). 

Ladda upp WordPress manuellt

Du kan också installera WordPress manuellt. Varför vill man göra detta då, om det finns smidiga funktioner som one-click?

Det kan vara så att du har något webbhotell som inte erbjuder one-click installationer eller så kan det vara så att ditt webbhotell installerar en ”egen” version av WordPress. 

Ett stort webbhotell vars namn  på ett visst språk är en siffra hade tidigare en strypt version av WordPress, där man inte fick alla funktioner som WordPress faktiskt innehåller. Andra webbhotell lägger till egna funktioner som bara fungerar i just det webbhotellet.

Vill du vara helt 100% säker på att du har en ”ren” WordPress med alla funktioner, då gör du klokt i att ladda upp en egen version!

Börja med att gå till wordpress.org och klicka på knappen högst upp i högra hörnet, ”Get WordPress”, för att ladda ner den senaste versionen.

cPanel filhanterare

Klicka sedan på File Manager i cPanel. Ett nytt fönster öppnas i din webbläsare.

I mappen public_html ligger alla filer som kan nås från Internet. Det är också till mappen public_html som vi skall ladda upp WordPress. För att gå in i mappen dubbelklickar du. 

Beroende på ditt webbhotell kan det redan finnas ett antal filer och/eller mappar. 

Radera allt genom att först markera första filen/mappen, hålla nere shift på tangentbordet och klicka på sista filen/mappen.

Högerklicka på musen så får du upp den lilla menyn där du kan välja Delete.

Klicka sedan på knappen Upload i menyraden högst upp. Ett nytt fönster öppnas då.

Välj fil och ladda upp. När det blå fältet blir grönt är din uppladdning slutförd. Du kan då stänga webbläsarfönstret.

Klickar du på knappen Reload i verktygsfältet blir din uppladdning synlig.

Högerklickar du på den uppladdade filen kan du välja Extract ur menyn. 

I rutan som dyker upp väljer du att packa upp filerna på den rekommenderade platsen.

Du kommer nu att ha en mapp som heter wordpress, tillsammans med den uppladdade zip-filen.

Gå in i mappen wordpress.

Markera alla filer på samma sätt som tidigare.

Klicka på knappen Move i verktygsfältet. I rutan som dyker upp tar du bort ”wordpress” från adressen, och klickar på ”Move Files”.

När filerna är flyttade klickar du på ”Up One Level”. Du kan nu radera mappen wordpress och den uppladdade zip-filen.

Installera WordPress manuellt

Nu är det dags att installera WordPress! Det gör jag genom att öppna en ny flik i webbläsaren och gå till min nya domän, intertech.nu.

Var noga med att se till så du har ett hänglås bredvid adressen i webbläsaren, så att sidan faktiskt laddar över HTTPS. Annars kommer du få lite extra jobb framöver.

Det första du får göra i installationen är att välja språk.

Därefter anger jag uppgifterna till databasen. Databasens namn, användarnamnet, lösenordet och det tabellprefix jag vill ha.

Databasservern ska vara angiven till localhost.

Får du inte upp denna ruta har du angivit något fel. Backa tillbaka ett steg och kontrollera uppgifterna.

Fortsätt med att klicka på knappen ”Kör installationen”.

Här anger jag min webbplats titel, användarnamn och lösenord för administratören och e-postadressen (som också kommer användas av systemet).

I detta fall markerar jag också att sökmotorer inte ska indexera denna webbplats.

Vid inloggningsrutan anger jag det användarnamn och lösenord jag valde i föregående steg, och nu är jag inloggad på min nya webbplats!

Det jag direkt ser och reagerar på är att servern använder en föråldrad version av PHP. Detta måste vi åtgärda!

Uppgradera PHP

I cPanel söker du efter PHP och klickar på ”Select PHP Version”.

Fäll ner listan med versioner och välj 8.0. Helst bör du inte välja något under 7.4.

Efter att du valt PHP-version klickar du på Set as current.

Ladda sedan om fönstret där du har din WordPress-sida öppen:

BOOM! Felmeddelandet borta!

Gratulerar! Du har nu byggt en egen hemsida med WordPress. Eller.. Du har installerat WordPress. Nu ska vi börja med själva byggandet!

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela vid
guest
0 Kommentarer
Äldsta
Senaste Mest omröstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer

Relaterade inlägg

Hosta vid bröstsmärta
Första Hjälpen & HLR
Hosta vid bröstsmärta

Det förekommer både kedjebrev och delningar i sociala medier om en typ av självhjälp och att man ska hosta vid bröstsmärta (= vid misstänkt hjärtinfarkt).

Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda
BB & Förlossning
Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda

Det är tragikomiskt att se Göteborgs-Postens slogan ”riktig journalistik gör skillnad” i webbläsarens flik när man går in på deras sida och se artikelserien Naturlig födsel

Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda
BB & Förlossning
Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram. Doktor Eva Wiberg-Itzel,

0
Lämna gärna en kommentarx
()
x
Chrille Hedberg logotyp
Chrille Hedberg

Använd gärna detta formulär för att komma i kontakt med mig.

Hej! Vad kul att du är här!

Hemsidan har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning! Allt gammalt innehåll sopades och den nya byggdes upp på nytt. Vissa länkar kan därför vara lite knas att funkera, och vissa bloggkategorier saknar innehåll.

Hoppas ändå att du trivs här! Tjoa gärna till om det är något!

Som många andra webbplatser kör jag cookies på denna. Du kan också, frivilligt, välja att använda ett konto från sociala medier för att logga in och kommentera. Du kan när som helst återkalla detta och/eller radera din profil.