Navigation

Nyheter i WordPress 5.9

WordPress 5.9 planerades att släppas i december 2021, men sköts fram till januari 2022. Det är den första major release – större uppdateringen – av WordPress och innehåller en hel del nytt.

Vad är nytt i WordPress 5.9?

Webbplatsredigering

I WordPress 5.8 släpptes funktionen för webbplatsredigering, något som WordPress 5.9 bygger vidare på. Nu finns fler funktioner att tillgå, och gör det lättare att anpassa ditt tema för att få en unik webbplats.

Webbplatsredigering WordPress 5.9

Globala block

I WordPress 5.9 introduceras 10 nya globala block som gäller för hela webbplatsen, och återfinns under kategorin ”Tema”.

De nya blocken är Navigation, Malldel, Sidhuvud, Sidfot, Inläggsförfattare, Nästa inlägg, Föregående inlägg, Inläggskommentarer, Termbeskrivning och Arkivrubrik.

Globala webbplatsblock WordPress 5.9

Globala stilar

Du kan nu också skapa globala stilar för ditt tema, som verkställs genom hela webbplatsen. Du behöver bara klicka på ikonen Stilar i det övre högra hörnet när du redigerar ett inlägg eller en sida.

Globala stilar WordPress 5.9

Här kan du t.ex. ändra teckensnitt och färger för din webbplats. Du kan sedan välja om ändringarna skall vara globala (för hela webbplatsen) eller gälla en specifik del.

Ändra blockstilar

Med webbplatsredigeraren kan du också göra ändringar i specifika block som används på din webbplats. Du behöver bara klicka på knappen Stilar och sedan välja Block. Du ser då en lista på block som du kan ändra och anpassa.

Blockstilar

Ett nytt sätt att lägga till navigationsmenyer

Det första du kanske märker är att länken Menyer har bytt namn till Navigationsmenyer.

Navigationsmenyer

Det verkar finnas en liten bugg, där länken Navigationsmenyer inte finns i admin-panelen. Det man då kan göra för att nå dem är att redigera en sida och lägga in det nya blocket Navigation:

Lägg till navigationsblock

Klicka sedan på Välj meny.

Välj meny

Jag valde sedan alternativet ”Sidhuvud-meny” och klickade ännu en gång på Välj meny.

Åtkomst till navigationsmenyer

Här ser man då Skapa ny meny och Hantera menyer, samt menyn ”Huvudmeny” som jag lyckades skapa. Dock visas ingen länk till Navigationsmenyer i backend! Nåja, moving on med nyheter i WordPress 5.9:

Tema Twenty-Twentytwo

Med WordPress 5.9 kommer också det nya temat Twenty-Twentytwo, som drar nytta av alla nya funktioner i blockeditorn. Det sägs vara det mest flexibla temat som levererats med WordPress, och som ger användarna full kontroll över utseende och funktioner.

Twenty-Twentytwo

Förbättringar av blockeditorn

Flytta sektioner

I verktygsfältet kan användare nu flytta sektioner genom att aktivera listvyn.

Flytta innehåll i blockeditorn

Genom att helt enkelt klicka och dra kan användare möblera innehållet på sin sida, för att få det precis som man vill ha det!

Navigationsblocket

Förutom att vara till hjälp med att skapa menyer kan detta block också skapa en TOC – Table Of Contents, eller innehållsförteckning. Detta brukar uppskattas av Google i t.ex. längre blogginlägg.

Bättre sociala knappar och -ikoner

I tidigare versioner av blockeditorn kunde det vara halvknepigt att komma åt över- eller underliggande block när man jobbade med sociala ikoner eller sociala knappar. I WordPress 5.9 ska det vara mycket enklare att sköta detta!

Bättre kontroll av rubriker

Du kan nu få upp en rullgardinsmeny där du väljer rubrikens storlek (H1, H2, H3 …). I inställningarna till höger kan du också göra val som typsnitt, teckenstorlek, etc.

Välj språk vid inloggning

WordPress inloggning

Nu kan du välja språk redan när du skall logga in i WordPress. För att detta ska fungera behöver du naturligtvis ha flera språk installerade…

För utvecklare

För utvecklare har WordPress 5.9 också en del nyheter:

  • Core PHP Test Suite stöder nu PHPUnit 8.x via PHPUnit Polyfills-biblioteket.
  • Ny funktion, wp_get_post_revisions_url() för att få URL till en inläggsrevidering.
  • wp_list_users() kommer också implementeras.

Sammanfattning

Jag har aldrig varit kompis med blockredigeraren Gutenberg, och vet inte om jag någonsin kommer bli det. Personligen upplevde jag mycket med de nya funktionerna i blockredigeraren som något omständigt att använda. Visst, det kan också bero på ovana och att jag redan har ett horn i sidan till verktyget – det medger jag!

Men, eftersom jag inte är användare av varken blockredigeraren eller de teman som levereras med WordPress (i det här fallet Twenty-Twentytwo) känner jag att mycket av det nya går mig förbi.

Jag har uppdaterat ett par av mina befintliga webbplatser som kör både Elementor och Divi, och de verkar fungera alldeles utmärkt. Även de som har WooCommerce. Därmed inte sagt att det är tuta och kör, utan som vanligt bör du ha en säkerhetskopia av såväl filer som databas innan du genomför några större uppdateringar.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela vid
guest
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer

Relaterade inlägg

Hosta vid bröstsmärta
Första Hjälpen & HLR
Hosta vid bröstsmärta

Det förekommer både kedjebrev och delningar i sociala medier om en typ av självhjälp och att man ska hosta vid bröstsmärta (= vid misstänkt hjärtinfarkt).

Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda
BB & Förlossning
Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda

Det är tragikomiskt att se Göteborgs-Postens slogan ”riktig journalistik gör skillnad” i webbläsarens flik när man går in på deras sida och se artikelserien Naturlig födsel

Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda
BB & Förlossning
Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram. Doktor Eva Wiberg-Itzel,

0
Lämna gärna en kommentarx
()
x
Chrille Hedberg logotyp
Chrille Hedberg

Använd gärna detta formulär för att komma i kontakt med mig.

Hej! Vad kul att du är här!

Hemsidan har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning! Allt gammalt innehåll sopades och den nya byggdes upp på nytt. Vissa länkar kan därför vara lite knas att funkera, och vissa bloggkategorier saknar innehåll.

Hoppas ändå att du trivs här! Tjoa gärna till om det är något!

Som många andra webbplatser kör jag cookies på denna. Du kan också, frivilligt, välja att använda ett konto från sociala medier för att logga in och kommentera. Du kan när som helst återkalla detta och/eller radera din profil.