Har du problem med e-post i WordPress?
Hur vet man ens att man har ett problem med e-post? Det gör man typ inte… Men det finns ett säkert sätt att se till att WordPress alltid skickar e-post.
Innan vi kommer dit backar vi bandet lite. WordPress kan skicka e-post på två sätt:
- Via PHP
”Men,” tänker du nu, ”PHP är ju motorn bakom WordPress?”. Helt korrekt! WordPress är uppbygt i programmeringsspråket PHP.
För att din hemsida ska fungera som den ska måste ditt webbhotell ha en PHP server (det har alla webbhotell idag, no worries).PHP kan göra rätt så många grejor faktiskt. Prata med databasen, skicka mail, skriva ut saker på besökarens skärm … Men, det är inte det bästa eller säkraste sättet att skicka e-post på. - Via SMTP
SMTP är nördspråk för ”utgående e-postserver”. Har du e-post i din mobiltelefon eller i din dator så använder dessa SMTP för att kunna skicka iväg din e-post. Det spelar ingen roll om du använder Gmail, Hotmail, Outlook eller har en egen domän – din telefon/dator använder SMTP för att skicka e-post. Annars går det inte.
Som standard skickar WordPress e-post via PHP. Det kan också vara så att din sprojlans nya hemsida skickar e-post väldigt bra via PHP, tills en dag då den inte gör det längre. Nu har du problem med din e-post – och frågan är hur man upptäcker det?
Vanligaste sättet att hitta problem med e-post i WordPress
Har du ett kontaktformulär på din sida, eller en webbshop, är det inte omöjligt att en kontakt eller en kund ringer till dig och undrar varför de inte fått svar, ordererkännande, etc. ”Jag skickade en förfrågan till dig för en vecka sedan och väntar fortfarande på svar”. Ett väldigt tråkigt sätt att få reda på att det finns problem.
Ett annat sätt kan vara om du regelbundet får mail från din hemsida, typ väldigt regelbundet, men det plötsligt upphör. Det borde vara en varningsklocka!
Testa din e-post i WordPress
Det finns lite olika verktyg för att testa e-post. Dessa är främst avsedda för till exempel nyhetsbrev, men i vårt fall funkar det alldeles lysande ändå! Jag kommer använda mig av tjänsten Mail-Tester.com.
Direkt när du går in på hemsidan så får du se en riktigt knepig e-postadress. Den är helt unik och ändras varje gång sidan laddas om. Jag kopierar den mailadressen och skickar ett helt vanligt mail:
I det här fallet skickar jag det från min gamla e-postadress, [email protected], och använder Outlook. Vill du testa din e-post i WordPress måste du ange den tillfälliga e-postadressen någonstans i WordPress, i ett formulär, eller i WooCommerce – OCH se till att göra något som triggar ett mail. T.ex. fylla i formuläret eller göra en beställning.
Efter att mailet har gått iväg klickar jag på knappen ”Then check your score”.
Mitt mail får 5,7 av 10 i betyg, vilket inte är sådär superbra enligt mig. Om vi fäller ner ”SpamAssassin thinks you can improve”:
Rad 1 och 2 tar ut varandra.
Jag får minuspoäng för att HTML är inkluderat i mailet. Eftersom jag skickade ett mail formaterat i HTML är det inte förvånande.
Angående HELO så är det en inställning i DNS för din domän. Jag tänker inte dyka djupare än så i tech-träsket. En god idé är att prata med ditt webbhotell om detta, om du känner dig osäker.
SPF_SOFTFAIL hänger ihop med HELO.
Fäller vi istället ut ”You are not allowed to use one of your sender email addresses” så hittar vi massa matnyttigt! Jag har fått -3 poäng här.
Här har jag lagt krokben för mig själv. 🙂 Jag har nämligen, helt nyligen, möblerat runt bland hemsidor, servrar och sådant. Helt tydligt är att jag har jobbat lite för fort och glömt bort att uppdatera inställningarna i DNS:en.
En inkorrekt SPF eller DKIM (mer nörd-akronymer, jag vet) gör att din e-post har högre sannolikhet att klassas som spam av mottagaren, och därmed lägga dig i mappen ”Skräppost” istället för ”Inkorg”.
Hur fixar jag min e-post i WordPress då?
Du behöver ett tillägg för att lösa SMTP i WordPress.
Jag tycker själv att WP Mail SMTP by WPForms är jätteenkelt att använda, och är gratis.
Här kan du välja mellan flera olika leverantörer, som t.ex. Google/Gmail eller Office 365/Outook. Har du din egen domän kan du välja Övrig SMTP och ange informationen som efterfrågas.
När all information är inmatad och sparad kan testa funktionen genom att skicka ett mail till dig själv (eller till Mail-Tester.com).
Om man har ett SMTP-tillägg men det fungerar fortfarande inte?
Det kan bero på lite olika saker. Du kanske har råkat installera ett föråldrat tillägg som inte går ihop med den PHP-version servern använder.
Det kan också vara så att du behöver DKIM-, SPF- eller DMARC-poster i dina DNS-inställningar.
Behöver du hjälp att felsöka i WordPress får du gärna höra av dig, om du inte vill försöka dig på med hjälp av min guide.