Navigation

Skillnad mellan tillägg och tema?

Skillnad mellan tillägg och tema kan man tycka är solklar, men kanske inte om man är nybörjare inom WordPress.

Ganska ofta, ungefär dagligen, ser jag människor som frågar vilket tema de ska bygga när de ska bygga en viss typ av webbplats. Detta är mer vanligt i de internationella grupperna än de svenska, men det är ändå en väldigt vanlig företeelse.

Vad är det för skillnad mellan tillägg och tema?

Till exempel skriver man:
”Jag ska bygga en sida för att hyra ut lägenheter, likt Airbnb. Vilket tema ska jag ha?”
”Jag ska bygga en webbplats för ett litet café. Vilket tema borde jag använda?”

Min misstanke är att dessa människor inte riktigt har förstått skillnaden mellan tillägg och tema.

Ett tema ger en webbplats dess utseende. Färger, typsnitt, textstorlek och liknande. Divi är ett tema och Studiopress är ett annat.

Ett tillägg ger webbplatsen nya/fler funktioner. WooCommerce (e-butik) är ett tillägg och CartFlows (säljfunnel) är ett annat.

Det känns som det finns en oändlig marknad av både tillägg och tema till WordPress. Några av dem kostar pengar, några av dem är gratis.

Ofta hänvisas till något som kalls repon – förkortning för repository. wordpress.org/plugins och wordpress.org/themes är två delar av repon där du kan ladda ner tillägg och teman helt kostnadsfritt.

Vidare finns det ju också flera företag som jobbar med att utveckla produkter som de, naturligtvis, då tar betalt för.

Bästa tillägget eller bästa temat?

En annan fråga som ofta är återkommande är vilket tillägg eller tema som är bäst?

  1. ”Vilket tillägg är bäst för bokningar?”
  2. ”Jag ska bygga en medlemswebbplats. Bomba mig med bästa grejorna!”

Frågorna ovan hade precis lika gärna kunnat vara ”hur långt är ett snöre” eller ”hur djup är en grop”? Om vi, för diskussionen skull, vänder på resonemanget och säger att frågan är om en bil:

”Vilken bil är bäst?”

Det beror väl ändå helt på vilka behov du har? Om du är ensamstående och använder bilen för att åka och veckohandla är kanske en minibuss lite väl i största laget? Använder du bilen till att sjösätta din 40-fots segelbåt, då ska du kanske inte ha en Mini.

Dessutom är ”bästa” väldigt subjektivt. Det som fungerar för dig behöver inte fungera för mig och vice versa.

Vill du hitta det bästa tillägget eller bästa temat för dig bör du börja med att sitta ner med vanligt papper och penna och bygga ihop en kravspecifikation. Vilka funktioner ska finnas, vad behöver du kunna göra, skall det finnas integrationer, etc.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela vid
guest
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer

Relaterade inlägg

Hosta vid bröstsmärta
Första Hjälpen & HLR
Hosta vid bröstsmärta

Det förekommer både kedjebrev och delningar i sociala medier om en typ av självhjälp och att man ska hosta vid bröstsmärta (= vid misstänkt hjärtinfarkt).

Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda
BB & Förlossning
Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda

Det är tragikomiskt att se Göteborgs-Postens slogan ”riktig journalistik gör skillnad” i webbläsarens flik när man går in på deras sida och se artikelserien Naturlig födsel

Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda
BB & Förlossning
Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram. Doktor Eva Wiberg-Itzel,

0
Lämna gärna en kommentarx
()
x
Chrille Hedberg logotyp
Chrille Hedberg

Använd gärna detta formulär för att komma i kontakt med mig.

Hej! Vad kul att du är här!

Hemsidan har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning! Allt gammalt innehåll sopades och den nya byggdes upp på nytt. Vissa länkar kan därför vara lite knas att funkera, och vissa bloggkategorier saknar innehåll.

Hoppas ändå att du trivs här! Tjoa gärna till om det är något!

Som många andra webbplatser kör jag cookies på denna. Du kan också, frivilligt, välja att använda ett konto från sociala medier för att logga in och kommentera. Du kan när som helst återkalla detta och/eller radera din profil.