Navigation

Skillnad mellan WordPress.org och WordPress.com

Vad är det för skillnad på WordPress.org och WordPress.com?

Många vet faktiskt inte att det är skillnad på WordPress och WordPress. Det är inte helt ovanligt att folk rekommenderas WordPress av bekanta. Det är, i mitt tycke, förståeligt! Det är smutt att jobba med och kan utökas hur mycket som helst. ”Skaffa WordPress! Det är asbra – och gratis!”

Vi ska bena ut detta, men behöver först besvara frågan:

Vad är WordPress

Jag brukar beskriva WordPress som ett lapptäcke; små bitar som läggs ihop och ger en helhet.

Matt Mullenweg och Mike Little släppte den 27 maj 2003 den första versionen av bloggverktyget WordPress.

WordPress 1.0

Under de senaste snart 19 åren har WordPress vuxit enormt, och är idag inte bara ett system för bloggare utan den ledande plattformen som hemsidor är byggd på. Inte mindre än 43,3% av världens alla hemsidor drivs av WordPress! WordPress är ett CMS, som står för Content Management System vilket kort betyder system för innehållshantering.

För att ge sin hemsida eller blogg ett snyggt utseende använder man ett tema (eng: theme). Det finns både gratisvarianter och de som kostar pengar.

För att utöka sin hemsida eller blogg med ytterligare funktioner använder man tillägg (eng: plugin). Precis som med teman finns det gratisvarianter och även de som kostar en del.

Det roliga med både teman och tillägg är att man kan få riktigt schyssta prylar – helt gratis! Och det man väljer att köpa är sällan några enorma kostnader! ”Kostnaderna” ligger snarare i tiden man puttar in för att bygga sin sida.

Den absolut bästa saken med WordPress är att den är byggd på öppen källkod (eng: open source). Det är fritt att ladda ner, använda och förändra – men du kan inte stämpla om det som ditt eget och sälja.

Vad är WordPress.org

WordPress.org

WordPress.org kan du ladda ner WordPress. Här kan du också hitta och ladda ner gratis WordPress-teman och gratis WordPress-tillägg.

För att kunna använda WordPress behöver du:

  1. En egen domän (t.ex. intertech.se)
  2. Ett webbhotell

I ett annat blogginlägg finns tips och rekommendationer om webbhotell. Vi på Intertech rekommenderar Oderland!

Kort sagt: när du har ett webbhotell, en domän och du har laddat ner WordPress – då laddar du upp den på ditt webbhotell och installerar det. I detta specifika inlägg kommer vi inte gå igenom exakt hur man gör. Detta inlägg handlar om skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org.

På WordPress.org hittar du alltså allt som rör WordPress, dess utveckling och projekt.

Vad är WordPress.com

WordPress.com

Här får du WordPress + Webbhotell + Domän färdigt i ett paket, och du slipper bekymra dig om uppdateringar och så vidare. Det finns fem olika paket att välja mellan:

WordPress.com priser

  • Gratis. Kostar absolut ingenting som helst. Du får en adress som blir <detta väljer du>.wordpress.com.
  • Personal. Kostar 30 kr per månad.
  • Premium. Kostar 70 kr per månad.
  • Business. Kostar 250 kr per månad.
  • eCommerce. Kostar 450 kr per månad.

Dessa priser gäller när du betalar per helår. Vill du istället betala per månad är priserna ungefär 75% högre (Personal går från 30 till 55 kr, Premium från 70 till 120 kr …).

Vad du kan och får göra med din sida beror helt på vilket paket du har. Gratisversionen av WordPress.com är extremt strypt. Du får blogga och du får gilla hur det ser ut, typ. Du har inte många möjligheter att sväva ut vare sig det gäller funktioner eller utseende.

Sammanfattning

På WordPress.org kan du gratis ladda ner WordPress, teman och tillägg. Du behöver själv fixa domän och webbhotell, sköta installation och underhåll.
På WordPress.com kan du köpa WordPress som en färdig funktion, där webbhotell och visst underhåll ingår.

Vad rekommenderas? Inte ens för dig som tycker att kulramen är avancerad skulle jag rekommendera att använda WordPress.com. ”Gratis är gott” och så vidare, det gäller inte i alla lägen! WordPress.com är helt enkelt för stelt alternativt för dyrt.

Hitta ett bra och billigt webbhotell som passar din budget och installera din alldeles egna version av WordPress där. Du kommer att ha  mycket roligare och få ett så mycket bättre resultat!

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela vid
guest
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer

Relaterade inlägg

Hosta vid bröstsmärta
Första Hjälpen & HLR
Hosta vid bröstsmärta

Det förekommer både kedjebrev och delningar i sociala medier om en typ av självhjälp och att man ska hosta vid bröstsmärta (= vid misstänkt hjärtinfarkt).

Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda
BB & Förlossning
Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda

Det är tragikomiskt att se Göteborgs-Postens slogan ”riktig journalistik gör skillnad” i webbläsarens flik när man går in på deras sida och se artikelserien Naturlig födsel

Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda
BB & Förlossning
Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram. Doktor Eva Wiberg-Itzel,

0
Lämna gärna en kommentarx
()
x
Chrille Hedberg logotyp
Chrille Hedberg

Använd gärna detta formulär för att komma i kontakt med mig.

Hej! Vad kul att du är här!

Hemsidan har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning! Allt gammalt innehåll sopades och den nya byggdes upp på nytt. Vissa länkar kan därför vara lite knas att funkera, och vissa bloggkategorier saknar innehåll.

Hoppas ändå att du trivs här! Tjoa gärna till om det är något!

Som många andra webbplatser kör jag cookies på denna. Du kan också, frivilligt, välja att använda ett konto från sociala medier för att logga in och kommentera. Du kan när som helst återkalla detta och/eller radera din profil.