Navigation

7 st härskartekniker i vården

Uppdatering 2023-07-26: Den tidigare hänvisade länken  till Karolinska Insitutet, https://medarbetare.ki.se/harskartekniker, fungerar inte längre. KI’s interna policy för artiklar på medarbetarportalen säger att de endast ska vara publicerade i 12 månader. Söker man på deras hemsida om härskartekniker får man istället fram https://utbildning.ki.se/lika-villkor-for-studenter

I detta inlägg handlar det om kommunikation och härskartekniker i vården.

På @karolinskainstitutet har man en medarbetarportal som tar upp just detta: https://medarbetare.ki.se/harskartekniker – men trots att härskartekniker anses vara ett 🛑 arbetsmiljöproblem så används de FLITIGT av personal i vården, mot patienter, födande och/eller anhöriga varenda dag!

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Härskartekniker

Det finns ett antal olika typer av härskartekniker (och sätt man bemöter dem). Här är några av de som jag anser är vanligast förekommande inom vården.

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Osynliggörande

Att osynliggöra någon är att indirekt säga att annat är viktigare än du, att det som händer dig, det du säger eller gör inte alls är viktigt i sammanhanget.

Vad syftet med detta agerande är finns det säkert någon som är bättre lämpad än mig att svara på.

Den osynliggörande härskartekniken kan ske direkt, genom att t.ex. vårdpersonal inte hälsar på alla i rummet – vilket är ett sätt att säga att jag fullkomligt skiter i dig. Det kan också vara genom att inte lyssna på eller direkt avfärda någons oro utan motivering, exempelvis med att poängtera att någon är förstagångsföderska när någon berättar om sina känslor eller sin oro.

En annan form av osynliggörande härskartekniker är den indirekta, där du som patient kanske berättar om dina problem, din oro eller vad det må gälla – men vårdpersonalen har sin fokus någon annanstans. Kanske rent av vänd med ryggen mot dig samtidigt som man tar anteckningar på datorn. Förvisso är det vederbörandes jobb att ta anteckningar och föra journal, men det kan göras på många sätt och att flytta sin uppmärksamhet från den som pratar – i synnerhet om man bara är två i rummet – är att osynliggöra den andra.

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Förlöjligande

Förlöjligande härskartekniker är när någon blir hånad eller utskrattad på grund av egenskaper tillskrivet deras kön.

Kanske har du själv hört ”…lilla gumman…” eller liknande kommentarer. Av någon anledning finns det många behäftade sätt att förlöjliga kvinnor; likna dem vid djur (”yra höns” exempelvis), att kvinnor sägs vara hysteriska så fort de visar känslor, att kvinnor skvallrar mycket … Etc. Dock finns inte alls lika många behäftade sätt att förlöjliga män, deras beteende eller reaktioner.

Man skulle nästan kunna säga att förlöjligande har en del osynliggörande men fungerar också väldigt nedtryckande. 

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Får inte information

Av vissa kallas denna också undanhållande av information – innebörden är dock exakt densamma.

Sker framförallt i grupp. Exempelvis vårdpersonal som tar diskussioner och beslut på expeditionen eller (ännu värre) ovanför huvudet på den inblandade. Det vanligaste är att det sker på informella platser, t.ex. en expedition där patienter/anhöriga inte vistas eller i ett medicinrum. 

Det kan naturligtvis lika gärna vara i omklädningsrummet på väg till/från jobbet, och beröra kollegor.

Innebörden blir att när det är dags att genomföra beslutet kommer det som en total överraskning eller kalldusch för den som inte fått informationen. Hen har heller inte fått möjlighet att ifrågasätta, komma med synpunkter eller få göra sin åsikt hörd.

Det kan också leda till att kommunikationen förvandlas till den vi talade om i del 1 – frågar du eller konstaterar du – där det mer konstateras vad som ska göras, utan att inhämta samtycke.

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Dubbelbestraffning

Vad du än gör och hur du än gör det så är det fel. Det är ett moment 22 som aldrig kan lösas.

Ett vanligt fenomen är att du inte ska vara för sjuk för att vara sjuk. Är man frisk söker man inte vård. Är man sjuk och söker vård behöver man ändå vara frisk nog till att orka vara sjuk (och söka vård). Man kommer nämligen behöva ringa hit och dit, förklara sitt problem gång på en annan, ta sig hit för att träffa någon, ta sig dit för att lämna prover … 

Framförallt behöver du styrka, ork och sinnesnärvaro till att palla ta diskussionerna!

Som patient (och kanske i synnerhet som födande) förväntas du nästan ha samma kunskap och erfarenhet som personal, men samtidigt ska du göra som du blir tillsagd.

Kort och gott: du gör aldrig rätt, hur mycket du än försöker.

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Skam och skuld

Denna härskarteknik handlar helt enkelt om att någon ger dig skam och/eller skuld för något som du inte är ansvarig för.

Det som gör denna härskarteknik extra svinig är att någon planterar en tanke eller idé hos dig. Sedan ligger den och myser till sig, snurrar runt i huvudet och gör det jobbigt för dig. Kanske blir sömnen sämre, du tappar aptit (eller äter mer än du brukar) … Det blir en form av ”självbestraffning” som du sällan kopplar till något som någon har gjort.

Ett exempel är att man inom förlossningsvården inte gärna vill prata om kejsarsnitt (det kommer fler blogginlägg om detta ämne framöver) på ett sakligt sätt. Istället kommer det mängder av lattjo (och väldigt ogrundad, osaklig och utan att ha vetenskaplig grund) information om vad som kan hända dig och framförallt ditt barn om du väljer att göra kejsarsnitt. 

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Objektifiering

När vi tar en någon och gör till något

”Hen på 3:2” eller ”blindtarmen på 4:an”. 3:2 är i det här fallet en referens till en vårdplats (sal 3 säng 2). ”Blindtarmen på 4:an” skulle jag säga är dubbel objektifiering; någon har plötsligt förvandlats till sin åkomma och en vårdplats.

Det tar till fullo bort en persons människovärde att bli behandlad som, och refererad till, som en sak. Men för all del, det får det praktiska arbetet att gå snabbare …

Chrilles syn på kommunikation - del 2

Våld eller hot om våld

Av alla sjuka saker vi hittills tagit upp i inlägget är nog detta av det sjukare slaget. 

Det förekommer alltså, på svenska sjukhus år 2022, att personal utövar våld eller hotar patienter med våld!

Inom förlossningsvården är det inte helt ovanligt med kommentarer som ”…om inte barnet kommer inom den närmaste kvarten tar vi sugklocka…” eller hot om orosanmälan till Socialtjänsten för att föräldrar exempelvis undanber sig en viss typ av vård.

Egna reflektioner

Det är svårt för mig att vara sansad och använda lämpliga ord samtidigt som jag skriver om detta. Jag blir riktigt förbannad!

Kombinationen av att ha haft maximal oflax i många av mina egna vårdkontakter samt att jag faktiskt har en kronisk sjukdom har lett till att jag själv börjat använda härskartekniker i mina kontakter med vården. 

För min egen del har det gått såpass långt att jag känner att jag inte har andra verktyg att använda. För det mesta lyssnar man inte på det jag säger, oavsett hur jag säger det. Eller så tar man det jag säger och förvrider det till något helt annat. Det har också hänt att man försökt lägga ord i munnen på mig efter att ha förvridit det jag sagt. Vanligast är nog en form av osynliggörande och förlöjligande.

”Kan inte Patientlagen följas kommer jag betrakta detta som misshandel alternativt grov misshandel. Det ger mig rätt enligt Brottsbalken 24 kap. 1 § att använda våld för att avstyra det pågående brottet. Då jag också ertappar er på bar gärning har jag också rätt enligt Rättegångsbalkens 24 kap. 7 § att gripa vederbörande, och använda den mängd våld som krävs för att kvarhålla till polis kommer till platsen.”

Formuleringarna varierar, men det är ju DEFINITIVT ett hot om våld – även om det är ett våld som jag möjligen har rätt till. Mig veterligen finns inget liknande fall prövat juridiskt.

Hos @tyst_jag_foder och @snittmyndig på Instagram finns exempel på exempel på exakt hur härskartekniker används i det dagliga arbetet hos vårdpersonal, och högst sannolikt i samband med när man själv är som mest blottad och känslig.

Angående brottsbalken och nödvärn kommer ett separat inlägg om detta. 

5 1 röst
Article Rating
Prenumerera
Meddela vid
guest
1 Kommentar
Äldsta
Senaste Mest omröstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer

Relaterade inlägg

Hosta vid bröstsmärta
Första Hjälpen & HLR
Hosta vid bröstsmärta

Det förekommer både kedjebrev och delningar i sociala medier om en typ av självhjälp och att man ska hosta vid bröstsmärta (= vid misstänkt hjärtinfarkt).

Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda
BB & Förlossning
Göteborgs-Postens korståg mot BB Gårda

Det är tragikomiskt att se Göteborgs-Postens slogan ”riktig journalistik gör skillnad” i webbläsarens flik när man går in på deras sida och se artikelserien Naturlig födsel

Dr. Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda
BB & Förlossning
Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda

Under den gångna veckan skriver Doktor Eva Wiberg-Itzel om BB Gårda i ett nytt inlägg i sin blogg och även på Instagram. Doktor Eva Wiberg-Itzel,

1
0
Lämna gärna en kommentarx
()
x
Chrille Hedberg logotyp
Chrille Hedberg

Använd gärna detta formulär för att komma i kontakt med mig.

Hej! Vad kul att du är här!

Hemsidan har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning! Allt gammalt innehåll sopades och den nya byggdes upp på nytt. Vissa länkar kan därför vara lite knas att funkera, och vissa bloggkategorier saknar innehåll.

Hoppas ändå att du trivs här! Tjoa gärna till om det är något!

Som många andra webbplatser kör jag cookies på denna. Du kan också, frivilligt, välja att använda ett konto från sociala medier för att logga in och kommentera. Du kan när som helst återkalla detta och/eller radera din profil.