Jag känner att jag behöver få skriva av mig lite. Det gäller det här med regler, och skillnad mellan lag, förordning, föreskrift och rutin.
Varför är då detta viktigt? För mig är det viktigt då det handlar om skyldigheter, rättigheter och ansvar.
Som jag ser det är en skyldighet något jag måste göra.
En rättighet är något jag har rätt till, och ingen kan ta det ifrån mig.
Vid fråga om ansvar, exempelvis om något gått fel, kan det vara skillnad på att ha brutit mot en rutin och brutit mot en lag.
Grundlag
Riksdagen skriver såhär:
Grundlagarna och riksdagsordningen är speciella lagar som innehåller reglerna för hur Sverige ska styras. De ska skydda vår demokrati och är därför svårare att ändra än andra lagar.
Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Dessutom finns riksdagsordningen, som är ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag.
Regeringsformen är den mest grundläggande av våra fyra grundlagar. Regeringsformen beskriver hur landet ska styras och skyddet för alla medborgares fri- och rättigheter.
Tryckfrihetsförordningen säger att vi fritt och ocensurerat får ge ut böcker, tidningar och andra tryckta skrifter. Tryckfrihetsförordningen ger också alla medborgare rätt att ta del av dokument hos myndigheter och domstolar.
Yttrandefrihetsgrundlagen skyddar rätten att sända radio och tv och att publicera texter, bilder och filmer på internet. Tillsammans med tryckfrihetsförordningen skyddar alltså yttrandefrihetsgrundlagen folkets yttrande- och åsiktsfriheter.
Successionsordningen anger regler för vem som kan bli kung eller drottning i Sverige. Kungen är Sveriges statschef men har endast representativa uppgifter och saknar politisk makt.
Lag
På Lagrummet.se beskriver man en lag såhär:
Regler som får konsekvenser för enskilda medborgare och företag måste finnas i form av lagar, vilket innebär att riksdagen fattar beslut om dem.
En skillnad mellan grundlag och lag är att en grundlag är mycket svårare att ändra!
Riksdagen ska inte ta ett för snabbt beslut som exempelvis begränsar fri- eller rättigheter, och därför krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan besluten.
En vanlig lag går oftast att ändra genom ett enda beslut.
Att bryta mot en lag innebär konsekvenser. En enskild (=person) kan dömas till fängelse, böter, inte få driva företag … Det kan även bli konsekvenser för företag.
Förordning
Folkhälsomyndigheten har uttryckt det väldigt bra i sin förklaring av vad en förordning är:
Förordningar förtydligar och preciserar ofta det som står i lagarna.
Det är regeringen – inte Riksdagen – som beslutar om förordningar.
Kort och gott är en förordning ett förtydligande av lagen, och kan innehålla praktiska exempel på tillämpningar.
Föreskrift
Även här formulerade Folkhälsomyndigheten sig väldigt bra:
Ibland kan det behövas ännu mer detaljerade regler än vad som anges i lagar och förordningar och då kan en myndighet få rätt, ett bemyndigande, att besluta om så kallade föreskrifter.
Här är det alltså en myndighet som beslutar om en föreskrift.
Rutiner
Detta för oss då slutligen till mitt eget tillägg – rutiner (eller policys – kärt barn har många namn).
En rutin eller policy är en typ av ett regelverk som en verksamhet sätter upp för sig själv. Det kan handla om ett helt företag, eller en avdelning på företaget – eller bägge.
För mig personligen är en rutin något man gör frekvent och återkommande. I vissa fall har rutinen flera moment, och den finns därför nedskriven för att man ska kunna lära sig.
Till exempel:
- På denna arbetsplats försöker vi vara återhållsamma med utskrifter. Därför ska all personal ange sitt anställningsnummer vid varje utskrift.
- Om en kund blir högljudd eller otrevlig har vi som policy att neka dem vidare service. Vår personal ska inte bli utsatt för kränkningar.
- Vid insättande av PVK skall hygien beaktas. Personal skall därför tvätta och sprita händer före och efter, använda handskar och gul rock.
Hierarki för regler
Mer än en gång (föga förvånande?) har jag hamnat i diskussion med myndigheter.
Jag å min sida hänvisar till en lagtext. Myndigheten å sin sida hänvisar till sin rutin. Vem har rätt här?
Idealet är, naturligtvis, att rutiner är såväl juridiskt som vetenskapligt förankrade – men de är det inte alltid.
Det som gäller är därför att grundlag är överordnad lag, som är överordnad en förordning, som är överordnad en föreskrift, som i sin tur är överordnad en rutin eller policy.
Ingen har rätt att formulera en rutin eller policy som strider mot lag eller grundlag. En rutin eller policy som strider mot lagen är inte giltig.
Exempel på korkade (och olagliga) rutiner:
- Think Pink: Rent hypotetiskt nu, såklart. Säg att företaget skriver en policy där de fastställer att 600 ton med farligt avfall ska dumpas i naturen. Skulle det vara okej?
- En överordnad får slå underordnade: Hur skulle det se ut om ett företag skriver i en policy att en överordnad får klippa till en underordnad? Eller, varför inte bara sula till dem med en stekpanna?
- Gå bakom ryggen på en födande: Eller, varför inte skriva en rutin där personalen på förlossningen bestämmer vem man får ta med sig som stödperson när man ska föda barn? Eller att läkare och stödperson ska samtala utanför rummet – bakom ryggen på den som ska föda?
Du som följer en policy eller rutin som strider mot lagen gör dig faktiskt skyldig till lagbrott! Även om du har de godaste av avsikter, du bara vill göra ditt jobb och följer företagets policy är det ditt eget ansvar att inte bryta mot lagen.
- Hade en chaufför hos Think Pink ertappats med att dumpa farligt avfall i naturen hade denne tveklöst blivit gripen på plats – oavsett vilken policy företaget har.
- Nej, det är väl klart som fan att man inte får klappa till någon med en stekpanna! Det kan rent av falla in under grov misshandel.
- Nej, det är klart som fan att personal i vården inte har rätt att bestämma över din kropp, eller vem du har med som stödperson när du ska föda barn. Det spelar ingen roll om du anlitar en doula eller om din partner åker motorcykel och har skinnväst med en titel som får en att tänka på änglar i negativt Z-led.